Coaching


Leven is groeien, is ontwikkelen, is leren dus. En dat loopt niet altijd even vlotjes.

Groeien heeft vaak te maken met keuzes maken.  En kiezen doe je je leven lang. We kiezen, heroverwegen, herbevestigen onze oude keuzes of kiezen voor een nieuw spoor.

Kiezen kan best lastig zijn. Wat je doet en wat je kiest, bepaalt wie je bent. Wat je doet en wat je kiest kleurt ook hoe anderen naar jou kijken.

Een extern oor kan helpen om die twijfel te doorbreken. Dat coachende oor maakt geen keuzes, maar helpt om stappen te zetten door nieuwsgierig en respectvol te luisteren en te bevragen, dat terug te geven om te checken en samen te kijken wat mogelijk is.

Iedereen is uiteraard welkom, onderwijsmensen in het bijzonder. Mentoren doen zeker mooi werk, maar sommige collega’s geven toch voorkeur aan een luisterend oor dat de interne schoolkeuken niet kent, maar de onderwijswereld wel.

Loopbaancoaching

Ook loopbaanbegeleiding/loopbaancoaching gaat vaak over keuzes.

Velen denken dat je loopbaanbegeleiding inzet als je werkloos bent of wilt veranderen van job. Loopbaancoaching kun je ook inzetten om sterker te staan in je huidige job.

Het komt voor in elke werkomgeving: de vragen zijn groter dan de antwoorden, de twijfel haalt het op het doel, de  irritaties zijn groter dan de voldoening … En wat doe je dan: spreken of zwijgen? Blijven of weggaan? Solliciteren of niet? Erkenning geven of niet? Die opleiding volgen of niet?…

Een coachingstraject kan ook hier veel betekenen.

En de overheid moedigt dit ook aan! Wie minstens 7  jaar werkervaring heeft,  kan gebruik maken van loopbaancheques.

Voor 45 euro krijg je 4 uur loopbaancoaching. Een tweede cheque geeft je recht op een vervolgtraject van 3 uur coaching.

Loopbaanbegeleiding is uiteraard werkgerelateerd. Mogelijke topics:

  • balans tussen werk en privé
  • leiderschap
  • te hoge werkdruk
  • relaties in de werkomgeving
  • zoektocht naar de eigen plaats
  • zoektocht naar de eigen competenties
  • eigen sterktes en zwaktes

Meer info

https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding

https://www.loopbaanbegeleidingvooriedereen.be/